Kuchnia chińska

Polędwiczki wieprzowe z makaronem vermicelli, sosem ostrygowym i ananasem

Danie łączy w sobie smak ostry, słodki i słony co nadaje potrawie wyrazisty smak.

Liczba porcji:

2

Czas: 15 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

200g polędwiczki; pokrojonej w cienkie plasterki

1 łyżka octu ryżowego

1 opakowanie makaronu vermicelli

3 łyżki sosu ostrygowego

30g świeżej papryki chili; pokrojona w plasterki

100 g ananasa; pokrojony w kostkę

100 g mini kukurydzy

Dymka do dekoracji

2 łyżki oliwy do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Na rozgrzanej patelni lub woku usmaż polędwiczki, ok 2 minuty.
  3. Dodaj ananasa, kukurydzę, zalej sosem ostrygowym, smaż kolejne 2 minuty. Następnie przypraw octem.
  4. Na makaronie ułóż przygotowane polędwiczki razem z sosem.
Wróć do poprzedniej strony