Poke bowl z makaronem vermicelli i krewetkami



Potrawa serwowana na Hawajach jako przekąska to hit kulinarny, który zagościł również w Polsce. Przez mieszkańców tropikalnych wysp przygotowywana jest na bazie ciepłego ryżu, zimnej ryby, lokalnych warzyw i owoców. Coraz częściej jednak poke bowl stanowi inspirację do przygotowania znacząco różniących się połączeń. Nasz poke bowl to zestawienie delikatnie podsmażonych krewetek z makaronem vermicelli z fasoli mung oraz owoców i warzyw.

Składniki

  • 40 g makaronu vermicelli z fasoli mung
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych niesolonych
  • 5 obranych krewetek
  • 5-6 plasterków cukinii, wyciętych obieraczką wzdłuż cukinii, zamarynowanych w soku z cytryny
  • 30 g czerwonej kapusty, drobno posiekanej i zamarynowanej w soku z cytrynys
  • sok z 1 cytryny
  • 0,5 mango, pokrojonego w cienkie plasterki
  • sól, pieprz do smaku
  • kolendra, chili, limonka do dekoracji

SOS

  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 0,5 łyżki posiekanej kolendry
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 cm posiekanego chili

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pastę curry rozpuść na patelni w 100 ml wody. Do powstałego sosu wrzuć krewetki i gotuj ok. 2 minuty.
3. Kapustę i cukinię zamarynuj ok 10 minut w soku z cytryny z odrobiną soli.
4. W misce ułóż kolejno makaron, krewetki, kapustę, cukinię zwiniętą w ruloniki i mango.
5. Przygotowaną miskę udekoruj orzeszkami ziemnymi, kolendrą, limonką i chili.
6. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej miskę chwilę przed podaniem.