Kuchnia fusion

Poke bowl z makaronem vermicelli i krewetkami

Potrawa serwowana na Hawajach jako przekąska to hit kulinarny, który zagościł również w Polsce. Przez mieszkańców tropikalnych wysp przygotowywana jest na bazie ciepłego ryżu, zimnej ryby, lokalnych warzyw i owoców. Coraz częściej jednak poke bowl stanowi inspirację do przygotowania znacząco różniących się połączeń. Nasz poke bowl to zestawienie delikatnie podsmażonych krewetek z makaronem vermicelli z fasoli mung oraz owoców i warzyw.

Liczba porcji:

1

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Ostre

Składniki

40 g makaronu vermicelli z fasoli mung
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka orzeszków ziemnych niesolonych
5 obranych krewetek
5-6 plasterków cukinii, wyciętych
obieraczką wzdłuż cukinii,
zamarynowanych w soku z cytryny
30 g czerwonej kapusty, drobno
posiekanej i zamarynowanej
w soku z cytryny
Sok z 1 cytryny
0,5 mango, pokrojonego
w cienkie plasterki
Sól, pieprz do smaku
Kolendra, chili, limonka do dekoracji

SOS

1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka sosu rybnego
0,5 łyżki posiekanej kolendry
0,5 łyżeczki cukru
1 cm posiekanego chili

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pastę curry rozpuść na patelni w 100 ml wody. Do powstałego sosu wrzuć krewetki i gotuj ok. 2 minuty.
3. Kapustę i cukinię zamarynuj ok 10 minut w soku z cytryny z odrobiną soli.
4. W misce ułóż kolejno makaron, krewetki, kapustę, cukinię zwiniętą w ruloniki i mango.
5. Przygotowaną miskę udekoruj orzeszkami ziemnymi, kolendrą, limonką i chili.
6. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej miskę chwilę przed podaniem.

Wróć do poprzedniej strony