Kuchnia fusion

Poke bowl z makaronem udon i kurczakiem w sezamie

poke bowl z kurczakiem

Poke bowl – potrawa, która tradycyjnie składa się z gorącego ryżu, zimnej ryby oraz kolorowych warzyw i dodatków. Jej kompozycja sprawia, że na sam widok robisz się głodny. Składniki są układane w apetyczny i estetyczny sposób. Potrawa zyskała popularność na całym świecie i wiele modyfikacji.

Nasze poke bowl to właśnie inspiracja Fusion, w której rybę zastępuje kurczak, a ryż makaron udon. Smak potrawy dopełniają warzywa dostępne w każdej Polskiej kuchni czyli cebula, brokuły i marchew. Niezwykle proste danie, idealne na lunch.

Liczba porcji:

1

Czas: 25 min

Poziom:

łatwy

Poziom:

Łagodne

Składniki

150 g makaronu udon
100 g piersi z kurczaka
1 łyżka białego i czarnego sezamu
20 g szpinaku
60 g blanszowanego brokuła
60 g marchewki, pokrojonej
w cienkie paseczki
0,5 czerwonej cebuli, pokrojonej
w cienkie piórka, zamarynowanej
w soku z cytryny
Sok z połowy cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju do smażenia

SOS

2 łyżki czarnego octu ryżowego
2 łyżeczki sos ostrygowego

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso pokrój wzdłuż na grube paski, zamarynuj w sosie sojowym przez ok 15 minut, następnie obtocz w sezamie i smaż na oleju ok 6-7 minut, obracając co minutę.
3. Pokrojoną w piórka cebulę marynuj przez ok 10 minut w soku z cytrny.
4. W misce ułóż kolejno makaron, szpinak, pokrojonego kurczaka, brokuł, marchew, cebulę.
5. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej miskę chwilę przed podaniem.

Wróć do poprzedniej strony