Kuchnia fusion

Poke bowl z makaronem soba i tofu

Poke bowl w prostych słowach to miska z pięknie ułożonymi produktami. Co dokładnie kryje się pod nazwą dania? Słowo „poke” po hawajsku oznacza dzielić. Smaki zawarte w tradycyjnym poke bowl mają wymieszać się dopiero w ustach. Produkty ciepłe i zimne w kompozycjach, które cieszą oko mają zapewnić nam nie tylko doznania smakowe, ale również mają zachwycać wyglądem. Inspirując się tradycyjnym hawajskim daniem powstał nasz poke bowl oparty na makaronie soba, z dodatkiem podsmażonego ciepłego tofu, awokado i imbiru.

Liczba porcji:

1

Czas: 25 min

Poziom:

łatwy

Składniki

150 g makaronu soba
2 łyżeczki suchego wakame
60 g naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka marynowanego imbiru
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
0,5 łyżeczki sezamu białego
2 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżka kiełków (dowolnych)
0,5 awokado, pokrojonego w paski
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia

Sos:

1 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Wakame namocz w wodzie, zwiększy swoją objętość.
  3. Tofu zamarynuj w sosie sojowym ok 7-8 min. i usmaż na złoty kolor.
  4. W misce ułóż kolejno makaron, wakame, awokado, tofu, imbir, rzodkiewkę i kiełki.
  5. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i zalej miskę chwilę przed podaniem.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony