Kuchnia tajska

Placuszki z tapioką

Tapioka to małe, bajecznie wyglądające perełki lub mąka z egzotycznie brzmiącego manioku.
Jest lekkostrawna i bardzo pożywna, a przede wszystkim nie zawiera cholesterolu i glutenu. Ma neutralny smak dlatego dobrze łączy się ze słodkimi dodatkami i jest składnikiem większości azjatyckich deserów. Można z niej przygotować puddingi, budynie, racuchy czy też naleśniki. Jest również wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów. Stanowi podstawę buble tea, popularnego w Azji napoju na bazie herbaty z dodatkiem aromatów owocowych lub mleka.

Liczba porcji:

2

Czas: 15 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki mąki z tapioki
  • 1,5 łyżki sosu rybnego (można zastąpić sosem sojowym)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki oleju; do smażenia
  • 2 jajka

Pikantne pomidorki cherry

  • 15 pomidorków cherry; pokrojone w ćwiartki
  • 1 szalotka; drobno pokrojona
  • 4 gałązki kolendry; drobno pokrojone
  • 1 łyżka sosu sriracha

Sposób przygotowania

1. W misce połącz wszystkie składniki na placuszki i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż małe placuszki na złoty kolor.
3. Do miseczki włóż pomidorki i połącz je z szalotką, kolendrą i sosem sriracha.
4. Placuszki podaj z pikantnymi pomidorkami.

 

Wróć do poprzedniej strony