Kuchnia fusion

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane najlepsze z gulaszem? Mogą być tez nieziemsko dobre z sosem pachnącym Azją. Koniecznie sprawdź jak smakują z wędzonym łososiem i gęstym sosem z mocnymi akcentami azjatyckimi.

Liczba porcji:

4

Czas: 30 min

Poziom:

Średni

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

1/2 kg ziemniaków
120 g cebuli
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki startego imbiru
3 saszetki zupy miso
2 łyżki sosu sojowego
200 g wędzonego łososia, pokrojonego w 1 cm paski
1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w cienkie plasterki
1/2 zielonego ogórka
limonka, do podania
liść nori, pokrojony w 1 mm paseczki do podania
sól i pieprz, do smaku
4 łyżki oleju roślinnego, do smażenia

Sos:

4 łyżki majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka pasty wasabi

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw w chłodne miejsce.
2. Z ogórka usuń nasiona i pokrój w cienkie plasterki ok. 2 mm, dodaj pokrojoną rzodkiewkę i łososia. Odstaw w chłodne miejsce.
3. Utrzyj obrane ziemniaki i cebulę na drobnej tarce. Do masy dodaj mąkę, jajko sól i pieprz, starty imbir, sos sojowy oraz zupę miso. Dokładnie wymieszaj.
4. Rozgrzej olej na patelni, odmierzaj masę łyżką stołową. Placki powinny mieć około 7-8 cm średnicy i być cienkie. Po usmażeniu odłóż placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
5. Wymieszaj warzywa i łososia z sosem, ułóż na plackach i posyp nori. Możesz spiąć placki wykałaczkami. Podaj z limonką.

Wróć do poprzedniej strony