Pieczone szparagi z sosem teriyaki



Pieczone szparagi z sosem teriyaki House of Asia

Wiosna sprzyja urozmaicaniu posiłków sezonowymi warzywami. Szparagi jako jedne z pierwszych zwiastują jej nadejście. Są pyszne, cenne w witaminy i minerały a przy tym niskokaloryczne. Wypróbujcie nasz przepis na pieczone szparagi w intensywnym, lekko słodkim sosie teriyaki. To ciekawe połączenie kuchni europejskiej i azjatyckiej z pewnością przyjemnie Was zaskoczy.

Składniki

  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek zielonych szparagów

Sposób przygotowania

  1. Szparagi dobrze umyj, odkrój łykowate końcówki. Jeśli używasz grubszych szparagów obierz je. Cienkie szparagi nie wymagają obierania. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. W małej miseczce wymieszaj sos teriyaki z oliwą i polej na szparagi. Następnie posyp je sezamem.
  3. Piecz przez 20 min. w temperaturze 180 stopni.

Podawaj z pozostałym sosem tariyaki.