Owoce morza z aromatyczną tajską bazylią



owoce morza po tajsku

Owoce morza to delikatny przysmak. Trzeba uważać, żeby ich nie przegotować ponieważ zrobią się gumowe i twarde. Należy patrzeć jak zaczynają zmieniać kształt i kolor pod wpływem ciepła.

Składniki

  • 2 filety z kalmarów
  • 6 krewetek tygrysich
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 małży (z muszlami)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona papryczka chili lub więcej jeśli wolisz ostrzejsze
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2,5 łyżeczki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 średnia czerwona cebula; pokrojona w pióra
  • 2 łyżki listków tajskiej bazylii
  • olej; do smażenia

Sposób przygotowania

1.Kalmary rozetnij wzdłuż na pół. Każdy płat ponacinaj delikatnie cienkie paseczki pod kątem na ukos i później to samo z drugiego ukosa (na koniec musi powstać „rombowa kratka”). Płaty przeciąć na pół i potem na trzy.

2.Z krewetek usuń ostre szpikulce, które są przy ogonach. Włożyć krewetki do miski razem z kalmarami i oprósz mąką ziemniaczaną. Przelej wodą, by spłukać mąkę.

3.Do wrzącej wody wrzucić owoce morze i po chwili wyjmij je do miski z zimną wodą, żeby zahartować.

4.Czosnek drobno pokrój, chili w cienkie plastry.

5.Na lekko rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i delikatnie podsmaż czosnek. Dodaj chili. Im później dodane chili tym olej będzie mniej pikantny.

6.Podnieś temperaturę. Dodaj wszystkie owoce morza i od razu wlej sos rybny, cukier i sos ostrygowy.

7.Całość wymieszaj i krótko podsmażaj. Jeśli jest za mało sosu dolej odrobinę wody. Na koniec dodaj jeszcze cebulę i liście tajskiej bazylii. Wymieszać i znowu krótko podsmażaj.