Owoce morza to delikatny przysmak. Trzeba uważać, żeby ich nie przegotować ponieważ zrobią się gumowe i twarde. Należy patrzeć jak zaczynają zmieniać kształt i kolor pod wpływem ciepła.
Składniki
|
Sposób przygotowania1.Kalmary rozetnij wzdłuż na pół. Każdy płat ponacinaj delikatnie cienkie paseczki pod kątem na ukos i później to samo z drugiego ukosa (na koniec musi powstać „rombowa kratka”). Płaty przeciąć na pół i potem na trzy. 2.Z krewetek usuń ostre szpikulce, które są przy ogonach. Włożyć krewetki do miski razem z kalmarami i oprósz mąką ziemniaczaną. Przelej wodą, by spłukać mąkę. 3.Do wrzącej wody wrzucić owoce morze i po chwili wyjmij je do miski z zimną wodą, żeby zahartować. 4.Czosnek drobno pokrój, chili w cienkie plastry. 5.Na lekko rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i delikatnie podsmaż czosnek. Dodaj chili. Im później dodane chili tym olej będzie mniej pikantny. 6.Podnieś temperaturę. Dodaj wszystkie owoce morza i od razu wlej sos rybny, cukier i sos ostrygowy. 7.Całość wymieszaj i krótko podsmażaj. Jeśli jest za mało sosu dolej odrobinę wody. Na koniec dodaj jeszcze cebulę i liście tajskiej bazylii. Wymieszać i znowu krótko podsmażaj. |