Kuchnia tajska

Owoce morza z tajską bazylią

Owoce morza to delikatny przysmak. Trzeba uważać, żeby ich nie przegotować ponieważ zrobią się gumowe i twarde.

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Trudne

Składniki

2 filety z kalmarów
6 krewetek tygrysich
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 małży (z muszlami)
3 ząbki czosnku
1 mała czerwona papryczka chili lub więcej jeśli wolisz ostrzejsze 
1 łyżka sosu rybnego
2,5 łyżeczki cukru kokosowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 średnia czerwona cebula; pokrojona w pióra
2 łyżki listków tajskiej bazylii
olej; do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Kalmary rozetnij wzdłuż na pół. Każdy płat ponacinaj delikatnie cienkie paseczki pod kątem na ukos i później to samo z drugiego ukosa (na koniec musi powstać „rombowa kratka”). Płaty przeciąć na pół i potem na trzy.
  2. Z krewetek usuń ostre szpikulce, które są przy ogonach. Włożyć krewetki do miski razem z kalmarami i oprósz mąką ziemniaczaną. Przelej wodą, by spłukać mąkę.
  3. Do wrzącej wody wrzucić owoce morze i po chwili wyjmij je do miski z zimną wodą, żeby zahartować.
  4. Czosnek drobno pokrój, chili w cienkie plastry.
  5. Na lekko rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i delikatnie podsmaż czosnek. Dodaj chili. Im później dodane chili tym olej będzie mniej pikantny.
  6. Podnieś temperaturę. Dodaj wszystkie owoce morza i od razu wlej sos rybny, cukier i sos ostrygowy.
  7. Całość wymieszaj i krótko podsmażaj. Jeśli jest za mało sosu dolej odrobinę wody. Na koniec dodaj jeszcze cebulę i liście tajskiej bazylii. Wymieszać i znowu krótko podsmażaj.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony