Kuchnia japońska

Omlet z wakame, awokado i pomidorkami cherry

Omlet z wakame

Omlet jedno z naszych ulubionych dań na weekendowe śniadanie. Okazuje się, że Japończycy też lubią je przyrządzać! Mamy dla Was wersję z wakame, awokado, pomidorkami cherry i sosem sojowym zamiast soli.

Liczba porcji:

1

Czas: 15 minut

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

1 łyżka wodorostów wakame
3 jajka
50 g pomidorków koktajlowych
1/2 dojrzałego awokado
1/2 łyżki sosu sojowego jasnego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju roślinnego, do smażenia
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
dymki, do dekoracji

Sos:

1 łyżka majonezu
1 łyżka sosu sriracha
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku
z limonki

Sposób przygotowania

1. Wodorosty wakame namocz w 100 ml letniej wody, aż staną się pachnące i miękkie, ok 5 min.

2.W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu, odstaw do lodówki.

3. Pokrój pomidorki na połówki, a awokado na pół prowadząc nóż do pestki. Chwyć dwie połówki i przekręć. W jednej z nich zostanie pestka, to część której nie będziesz potrzebować, skrop ją sokiem z cytryny lub limonki aby nie ściemniała i odłóż do lodówki. Pozostawienie pestki w awokado dodatkowo sprawi, że nie będzie ono ciemnieć. Miąższ z pozostałej połówki wyjmij łyżką i pokrój w 1 cm kostkę, wymieszaj w miseczce z pomidorkami i odstaw do lodówki.

4. Jajka wbij do głębokiego talerza, dodaj sos sojowy i cukier. Jajka roztrzep widelcem, wtłaczając w nie powietrze. Następnie delikatnie mieszaj je z odsączonymi wodorostami.

5. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu. Wlej przygotowaną masę i smaż przez około pół minuty, aż zacznie się lekko ścinać, wtedy delikatnie odchyl szpatułką ścięte brzegi omletu do środka patelni i pozwól, aby rzadka część masy spłynęła ku brzegom. Gdy spód będzie całkowicie ścięty, a środek pozostanie delikatnie wilgotny, zdejmij z ognia, na połówce połóż awokado z pomidorkami, polej sosem i posyp dymką. Złóż omlet na pół i wyłóż na talerz.

Wróć do poprzedniej strony