Kuchnia chińska

Omlet po pekińsku

Liczba porcji:

2

Czas: 35 min

Poziom:

Średni

Składniki

4 jajka
5-6 gałązek kolendry
sól i pieprz
olej

Farsz:

1 marchew
1 mała cukinia
1 ząbek czosnku
1 cm korzenia imbiru
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka sosu sojowego jasnego
15 g grzybów Mun (przygotowane wg wskazówek na opakowaniu)
1 łyżka oleju roślinnego

Sos:

1 łyżka sosu śliwkowego
1 łyżeczka octu ryżowego
0,5 cm korzenia imbiru
0,5 łyżeczki sosu Sambal Oelek

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż przez minutę startą na grubych oczkach marchew oraz cukinię.
  2. Dodaj grzyby, czosnek, imbir i krótko podsmaż.
  3. Wlej sos sojowy, całość wymieszaj i zdejmuj z ognia.
  4. Składniki sosu wymieszaj w miseczce.
  5. Jajka wbij do miski, dodaj posiekaną kolendrę, sól i pierz. Całość ubij trzepaczką na jednolitą masę.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wlej masę jajeczną na grubość około 2 mm.
  7. Omlet smaż przez ok. 30-40 sekund i zsuń z patelni na duży talerz.
  8. W dolnej części omletu ułóż farsz, na szerokość 1/3 średnicy. Złóż boki do środka i roluj od siebie.
  9. Składniki sosy wymieszaj
Wróć do poprzedniej strony