Kuchnia tajska

Massaman Curry z kurczakiem

Przepis na rozgrzewające Massaman Curry pochodzi z bloga Carmnik – jednego z finalistów konkursu Tajlandia Challenge

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Łatwe

Składniki

300 gram fileta z kurczaka
3 średniej wielkości ziemniaki
50 gram pasty Massaman Curry
1 gwiazdka anyżu
Sok z jednej limonki
1 czerwona cebula
2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
Tajska bazylia
250 ml pszenicznego piwa
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego 
1 puszka mleka kokosowego 

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej olej na patelni na średnio wysokim ogniu. Dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Podsmaż aż będzie miała czerwone plamy. Następnie zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
  2. W międzyczasie pokrój kurczaka oraz ziemniaki w kostkę podobnej wielkości.
  3. Dodaj pastę curry do garnka i smaż, mieszając przez 2 minuty.
  4. Wlej piwo i doprowadź do wrzenia, obniż temperaturę i gotować na wolnym ogniu, aż do momentu zmniejszenia o połowę, około 5 minut.
  5. Dodaj mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, anyż, cynamon. kurczaka i ziemniaki. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut.
  6. Dodaj cebule i kontynuuj gotowanie przez jakieś 10 minut.
  7. Pod koniec gotowania curry upraż orzeszki na osobnej, suchej patelni. Wyjmij anyż, dodaj sok z limonki oraz dopraw solą.
  8. Danie podawaj udekorowane tajską bazylią i orzeszkami. Najlepiej smakuje z ryżem.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony