Kuchnia tajska

Massaman curry z dynią i kurczakiem

Aromatyczne, mocno pachnące przyprawami massaman curry to świetna baza do jesiennych dań.

Liczba porcji:

1

Czas: 30 min

Poziom:

Średni

Składniki

1 łyżka pasty massaman curry
200 ml mleka kokosowego
150 g udko z kurczaka
100 g dyni
0,5 łyżki orzeszków ziemnych
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu rybnego
szczypta soli
1 gwiazdka anyżu
1 laska cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlej mleczko kokosowe
  2. Dodaj massaman curry i wymieszaj
  3. Dodaj sos rybny i cukier
  4. Rozbij udko, żeby potem mięso łatwo odchodziło od kości lub od razu oddziel udko od kości
  5. Do gotującego się dania wrzuć mięso
  6. Dodaj anyż, laskę cynamonu i pokrojoną w kostkę dynię
  7. Przykryj i całość gotuj na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie
  8. Wyłóż do miseczki i udekoruj orzeszkami ziemnymi
Wróć do poprzedniej strony