Massaman curry z ananasem i kaczką



Przedstawiamy Wam zwycięzcę konkursu Tajlandia Challenge – Tomasz z bloga Szczypta.com przygotował aromatyczne Massaman Curry, a Wy zdecydowaliście, że to własnie jego przepis zyskał miano najlepszego.

Składniki

  • 2 łyżeczki pasty curry massaman 
  • 400 ml mleka kokosowego 12-14%
  • 1 pierś z kaczki
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ średniej wielkości słodkiego ziemniaka
  • ½ ananasa
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • garść liści świeżej bazylii tajskiej

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania kaczki. Skórę natnij w kratkę, dzięki temu wytopi się dużo tłuszczu. 
  2. Rozgrzej garnek z grubym dnem, połóż pierś kaczki skórą do dołu. Smaż do czasu zarumienienia się skóry, zmniejsz ogień, a mięso odstaw do wystygnięcia.
  3. Do garnka z tłuszczem kaczki wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, obrane i posiekane ząbki czosnku oraz obranego i pokrojonego w kostkę batata. Obsmażaj do zrumienienia
  4. Dodaj pastę curry, mleko kokosowe i gotuj na niewielkim ogniu.
  5. W międzyczasie przygotuj ananasa, obierz ze skórki, wytnij ze środka twardy, łykowaty środek i pokrój w kawałki. Dodaj ananasa do garnka. 
  6. Wcześniej obsmażoną kaczkę pokrój w plasterki mniej więcej 3-4 milimetrów grubości. 
  7. Dopraw curry sosem rybnym. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pokrojoną kaczkę i delikatnie pomieszaj. Mięso z kaczki, tak cienko pokrojone, potrzebuje dosłownie kilka minut w gorącym sosie. Nie przeciągnij tylko kaczki, bo stanie się twarda. Curry w zasadzie jest gotowe.
  8. Przed podaniem wymieszaj je z liśćmi bazylii tajskiej. Podawaj z ryżem