Marynowana polędwiczka wieprzowa z brokułem



Polędwiczka wieprzowa

Składniki

  • 2 cm kawałek imbiru wielkości kciuka, drobno posiekany
  • 2 cebule dymki, zielona część pokrojona w 2 cm kawałki
  • 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki
  • 200 g polędwiczki wieprzowej, oczyszczonej z włókien i pokrojonej na jak najcieńsze plastry
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Marynata do mięsa:

  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wermutu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sos

  • 1 łyżeczka czarnego octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu śliwkowego
  • 1 łyżka sosu Hoisin
  • 1 łyżka sosu chili z imbirem

Sposób przygotowania

1. Zagotuj w garnku wodę, dodaj brokuły i gotuj przez 2 minuty. Następnie odcedź i od razu przelej zimną wodą, do momentu gdy będą całkowicie zimne. Odstaw.

2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce i dołóż mięso. Dokładnie wymieszaj.

3. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce.

4. Rozgrzej olej na mocnym ogniu. Dodaj imbir i dymkę, smaż przez 1 minutę.

5. Dodaj polędwiczkę z marynatą i zamieszaj. Dodaj brokuły, polej sosem i doprowadź do wrzenia. Smaż mieszając przez kolejne 2 minuty.

6. Podawaj w misce posypane dymką