Kuchnia tajska

Mango sticky rice

Mango Sticky Rice to jeden z klasycznych tajskich deserów, którego przygotowanie może nastręczać trudności. Jego tajemnica tkwi w odpowiednio dobranym gatunku ryżu – ryżu kleistym oraz specjalnej metodzie powolnego gotowania – wymagającej czasu i cierpliwości.

Liczba porcji:

2

Czas: 40 min + namaczanie

Poziom:

Trudne

Składniki

140 g ryżu kleistego 
1 mango
100 ml pulpy z mango QF
100 ml mleczka kokosowego
0,5 łyżeczki cukru kokosowego 
szczypta soli

Sposób przygotowania

  1.  Zalej ryż zimną wodą i pozostaw na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  2.  Następnie opłucz dokładnie ryż, aż do momentu gdy woda będzie zupełnie przejrzysta.
  3. Przełóż ryż do sitka, umieść je w garnku nad wrzącą wodą. Gotuj ryż na parze pod przykryciem do uzyskania kleistej konsystencji (20-30 minut).
  4. W rondelku zagrzej mleko, dodaj cukier i szczyptę soli, mieszaj aż do rozpuszczenia składników.
  5.  Ryż podawaj na ciepło, polany przygotowanym mleczkiem oraz udekorowany mango i pulpą.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony