Kuchnia chińska

Makaron smażony z warzywami

Sycące wegańskie danie, pełne warzyw i aromatycznych przypraw.

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

Łatwe

Składniki

100 g makaronu ryżowego Vermicelli
1 marchew; obrana, pokrojona w zapałki
1 mały brokuł; podzielony na różyczki
3 ząbki czosnku; drobno pokrojone
2 cm korzenia imbiru; drobno pokrojone
1 czerwona papryka; pokrojona w 3 cm paski
½ puszki pędów bambusa; opłukane i odsączone
1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
3 łyżki sosu sojowego ciemnego lub bezglutenowy sos sojowy
2 łyżki cukru brązowego
olej; do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Do miseczki wlewamy sos sojowy, sos Sambal Oelek, wsypujemy cukier. Całość mieszamy.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy na nim czosnek i imbir (uważając żeby się nie spaliły).
  4. Dodajemy marchewkę i brokuły. Smażymy 2 minuty.
  5. Dodajemy paprykę i pędy bambusa.Podsmażamy kolejne 2 minuty.
  6. Do warzyw wlewamy mieszankę sosu sojowego i mieszamy.
  7. Dodajemy makaron i całość mieszamy do połączenia się smaków.

    Aby wzbogacić smak dania możemy posypać je dymką lub prażonym sezamem.

Wróć do poprzedniej strony