Kuchnia chińska

Makaron chow mein z tofu i grzybami shiitake

Chow mein to makaron który kojarzymy z chińskich zupek, ma znacznie szersze zastosowania i może być przygotowany w Twój ulubiony sposób. W wersji wege z tofu i grzybami shiitake może go przygotować na ostro lub łagodnie.

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

125 g makaronu Mie
2 łyżki oleju do woka
2 cm kawałek imbiru, drobno posiekany
120 g surowego naturalnego tofu, odsączonego z zalewy, pokrojonego w 2 cm kostkę
100 g bakłażana, pokrojonego w 2 cm kostkę (opcjonalnie)
100 g słodkiej papryki, pokrojonej w 2 cm kostkę
100 g boczniaków, pokrojonych w paski
1 łyżka sosu sojowego jasnego
2 łyżki sosu z grzybów Shiitake
zielona część 1 cebuli dymki, pokrojona w kawałki 3 cm i 1 cm, do dekoracji
1/2 papryczki chili, ukośnie pokrojonej w 2 mm plasterki, do dekoracji
olej sezamowy do wzbogacenia smaku

Sposób przygotowania

1. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw.

2. Pokrój bakłażana, umieść w misce, posyp solą. Gdy puści sok, opłucz i osusz. Odstaw.

3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim imbir, następnie dodaj tofu i smaż aż się zarumieni.

4. Na patelnię dodaj bakłażana, następnie paprykę, boczniaki i wymieszaj.

5. Dodaj sos z grzybów Shiitake i sos sojowy.

6. Przełóż makaron na patelnię i wymieszaj z powstałym sosem.

7. Przełóż do miski, udekoruj dymką, chili oraz polej 3-5 kropli oleju sezamowego do smaku.

Wróć do poprzedniej strony