Kuchnia chińska

Makaron chow mein z tofu i grzybami shiitake

Pożywny makaron chow mein to idealny wybór dla miłośników szybkich i sycących dań. Z dodatkiem tofu i grzybków shiitake potrawa nabierze niepowtarzalnego charakteru.

Liczba porcji:

1

Czas: 20 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

3 łyżki oleju
100 g pokrojonego w kostkę tofu
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
1/2 posiekanego ząbka czosnku
1/2 (ok. 30 g) pokrojonej w słupki marchewki
1/2 pokrojonej w piórka czerwonej cebuli czerwonej
1,5 łyżki sosu z grzybów shiitake
2 łyżki sosu sojowego jasnego
prażony biały sezam
pokrojony w 1 cm kawałki szczypior

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją
na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć imbir
i czosnek, a następnie dodaj zamarynowane w jednej łyżce
sosu sojowego tofu. Smaż ok. 2-3 minuty, aż się zrumieni.
3. Dodaj marchew i cebulę. Duś do czasu kiedy warzywa zmiękną, ale pozostaną
chrupkie. Dodaj łyżeczkę sosu sojowego i półtorej łyżki sosu z grzybów shiitake.
4. Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj posypane prażonym sezamem
Podawaj posypane prażonym sezamem i dymką.

Wróć do poprzedniej strony