Kuchnia chińska

Makaron chow mein z prażonym sezamem i krewetkami

Makaron chow mein w wersji z krewetkami to opcja dla osób poszukujących egzotycznych smaków. Łagodny smak krewetek połączony z sosem ostrygowym zapewni niepowtarzalny smak potrawie.

Liczba porcji:

1

Czas: 20 min

Poziom:

Średni

Poziom:

Łagodne

Składniki

100 g makaronu chow mein
5 surowych krewetek
3-4 (ok. 40 g) pokrojone w kawałki różyczki brokułów
4-5 strączków groszku cukrowego
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
1/2 posiekanego ząbka czosnku
1/2 (ok. 30 g) pokrojonej w słupki marchewki
2 łyżki sosu ostrygowego
1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego
prażony biały sezam
pokrojony w małe kawałki szczypior

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj imbir
i czosnek, a następnie zamarynowane w jednej łyżce sosu ostrygowego krewetki.
Smaż ok 2-3 minut, aż będą różowe. Zdejmij krewetki z patelni.
3. Zblanszuj groszek cukrowy.
4. Na patelnię dodaj cebulę, brokuły, marchew. Duś do czasu kiedy warzywa
zmiękną, ale pozostaną chrupkie. Dodaj 1/2 łyżeczki sosu sojowego i łyżkę sosu
ostrygowego oraz makaron i odłożone krewetki.
5. Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj posypane prażonym sezamem i dymką.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony