Makaron chow mein z prażonym sezamem i krewetkami

Makaron chow mein w wersji z krewetkami to opcja dla osób poszukujących egzotycznych smaków. Łagodny smak krewetek połączony z sosem ostrygowym zapewni niepowtarzalny smak potrawie.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 20 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 100 g makaronu chow mein
  • 5 surowych krewetek
  • 3-4 (ok. 40 g) pokrojone w kawałki różyczki brokułów
  • 4-5 strączków groszku cukrowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • 1/2 posiekanego ząbka czosnku
  • 1/2 (ok. 30 g) pokrojonej w słupki marchewki
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • prażony biały sezam
  • pokrojony w małe kawałki szczypior

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj imbir
i czosnek, a następnie zamarynowane w jednej łyżce sosu ostrygowego krewetki.
Smaż ok 2-3 minut, aż będą różowe. Zdejmij krewetki z patelni.
3. Zblanszuj groszek cukrowy.
4. Na patelnię dodaj cebulę, brokuły, marchew. Duś do czasu kiedy warzywa
zmiękną, ale pozostaną chrupkie. Dodaj 1/2 łyżeczki sosu sojowego i łyżkę sosu
ostrygowego oraz makaron i odłożone krewetki.
5. Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj posypane prażonym sezamem i dymką.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Chow Mein 250g House of Asia

Makaron Chow Mein 250g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150ml

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI