Kuchnia chińska

Makaron chow mein z chili i polędwiczką wieprzową

Makaron chow mein to jeden z ważniejszych składników kuchni chińskiej, w połączeniu z delikatną i kruchą polędwiczką wieprzową i ostrym sosem Sambal Oelek zaspokoi podniebienia najbardziej wymagających koneserów pikantnych dań.

Liczba porcji:

1

Czas: 20 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

100g makaronu chow mein
100g pokrojonej w cienkie plastry polędwiczki wieprzowej
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka sambalu
1 łyżka oleju
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
1 posiekany ząbek czosnku
1/2 (ok. 30 g) pokrojonej w słupki marchewki
1/2 (ok. 30 g) pokrojonej w paski papryki
1/2 pokrojonej w piórka czerwonej cebuli czerwonej
prażony biały sezam
pokrojony w 1 cm kawałki szczypior
chili (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją
na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj imbir i czosnek, a następnie
zamarynowaną w jednej łyżce sosu ostrygowego polędwiczkę. Smaż ok 2-3 minuty.
3. Dodaj marchew, paprykę i cebulę. Duś do czasu kiedy warzywa zmiękną,
ale pozostaną chrupkie. Dodaj łyżkę sosu ostrygowego i łyżeczkę sambalu.
4. Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj posypane prażonym sezamem i dymką.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony