Kuchnia chińska

Makaron chow mein z kurczakiem

Makaron chow mein – jeden z najpopularniejszych makaronów w Chinach, gotowy w 3 minuty. Szybki, pożywny i smaczny.

Liczba porcji:

2

Czas: 15 minut

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

200 g mięsa z uda kurczaka, pokrojonego w paski o szerokości 1 cm
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
125 g makaronu Chow Mein
3 łyżki oleju do woka
2 cm kawałek imbiru, drobno posiekany
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
200 g słodkiej papryki, pokrojonej w paski o szerokości 1 cm
3 łyżki sosu z czarnym pieprzem
1 łyżeczka cukru
1 pęczek cebuli dymki, pokrojony w kawałki o długości 3 cm, do dekoracji
1 łyżka białego sezamu
100 g kiełków fasoli mung

Sposób przygotowania

1. Umieść kurczaka w miseczce i zalej łyżką sosu sojowego. Wymieszaj i odstaw.
2. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw.
3. Rozgrzej wok, wlej olej i poczekaj aż się rozgrzeje. Przesmaż czosnek i imbir mieszając około 1 minutę.
4. Na patelnię dodaj mięso, zamieszaj i smaż przez około 5 minut, do momentu kiedy mięso będzie usmażone.
6. Dodaj paprykę, sos z czarnego pieprzu, łyżkę sosu sojowego oraz cukier i kiełki. Smaż przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
7. Podawaj udekorowane dymką i posypane sezamem.

Wróć do poprzedniej strony