Kuchnia chińska

Kurczak z warzywami, imbirem i sosem czosnek z miodem

Kurczak z warzywami w nowej odsłonie. Soczysty kurczak w połączeniu z intensywnym smakiem imbiru i sosu czosnkowo-miodowym.

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

300 g piersi z kurczaka; pokrojonej w bardzo cienkie paseczki

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu czosnek z miodem

1 słoik warzyw do woka

1 łyżka świeżego imbiru; drobno posiekanego 

Cebulka dymka i orzechy ziemne do przystrojenia

Ryż do podania

Sposób przygotowania

  1. Pociętego w cienkie paseczki kurczaka marynuj 10 minut w 1 łyżce sosu sojowego. Odstaw.
  2. Na rozgrzanym woku usmaż imbir – ok 30 sekund.
  3. Dodaj kurczaka, smaż kolejne 2 minuty.
  4. W między czasie dokładnie przepłucz warzywa do woka pod bieżącą wodą.
  5. Następnie dodaj je do woka.
  6. Dopraw 1 łyżką sosu sojowego i 2 łyżkami sosu czosnkowo miodowego.
  7. Wszystko razem smaż przez ok 1 minutę.
  8. Podawaj z ryżem, udekoruj dymką i orzechami ziemnymi.
Wróć do poprzedniej strony