Kuchnia tajska

Kurczak w sezamie z mango curry

Jedna z uczestniczek konkursu Tajlandia Challenge – Stewa w kuchni przygotowała pysznego i soczystego kurczaka w sezamie z mango pachnącym żółtym curry.

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Łatwe

Składniki

Na sałatkę:

2 szalotki
1 puszka mleka kokosowego
1 duże dojrzałe mango
2 szt. trawy cytrynowej
świeża kolendra
4 łyżeczki pasty żółtej curry
sok z limonki
2 ząbki czosnku
2 cm startego imbiru

Do kurczaka:

300 g piersi kurczaka
150 g sezamu
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego bezglutenowego
starty imbir
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

1. Szalotkę pokrój w piórka, podsmaż chwilę na patelni.
2. Dodaj pastę curry, przyprawy, starty imbir, czosnek i ciągle mieszając, podsmażaj kolejną minutę.
3.Wlej mleko kokosowe i lekko zagotuj.
4. Trawę pokrój na małe kawałeczki (kroić pod skosem) i dodaj do mleka.
5. Mango obierz i podziel na plastry. Ułóż na patelni, polej sokiem z limonki i chwilę gotuj. Nie za długo, żeby nie zrobiło się zbyt miękkie i rozpadające się. 
6. Posyp kolendrą i odstaw.
7. Kurczaka pokrój w paski i przygotuj panierkę.
8. Połącz roztrzepane jajko z sosem sojowym, posiekanym imbirem i czosnkiem. 
9. Kurczaka w panierce usmaż na oleju lub upiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C 
10. Podawaj z makaronem ryżowym lub ryżem basmati. 

Wróć do poprzedniej strony