Kuchnia tajska

Kurczak massaman curry

W curry massaman wyczuwalna jest ostrość i słodycz przełamana nutą egzotycznego cynamonu.

Liczba porcji:

4

Czas: 25 minut

Poziom:

Łatwe

Składniki

200 g filetu z piersi kurczaka; pokrojony w cienkie plastry
320 g ryżu jaśminowego
3 łyżki pasty massaman curry
400 ml mleczka kokosowego
1/2 cebuli; pokrojona w drobna kostkę
5 średnich ziemniaków; obrane i ugotowane, pokrojone w 1,5 cm kostkę
3 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych; uprażone na suchej patelni

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2.  Na rozgrzaną patelnię wlewamy mleczko, dodajemy pastę curry i gotujemy do uwolnienia się aromatu.
  3. Dodajemy kurczaka, cebule oraz ziemniaki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
  4. Danie podajemy z ryżem, posypane orzeszkami.
Wróć do poprzedniej strony