Kuleczki wieprzowo-krewetkowe



Składniki

  • 400 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 100 g surowych krewetek; obranych, drobno pokrojonych 
  • 2 gałązki kolendry; drobno pokrojone
  • 1 ząbek czosnku; drobno pokrojony
  • 2 średnie szalotki; drobno pokrojone
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2,5 cm korzenia imbiru; drobno pokrojonego
  • 0,5 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 1 białko jajka
  • sok z ¼ limonki
  • 50 ml wody
  • 0,5 czerwonej papryczki chili; bez gniazd nasiennych, drobno pokrojona
  • 100 g panierki panko
  • 500 ml oleju; do smażenia

Sos

  • 120 ml majonezu
  • 60 ml słodkiego sosu chili
  • sok z ¼ limonki

Sposób przygotowania

  1. Składniki sosu połącz ze sobą i odstaw do przegryzienia się smaków.
  2. Pozostałe składniki, oprócz panierki panko, wkłóż do głębokiej miski. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Z gotowej masy uformuj kuleczki o średnicy 4 cm.
  4. Kuleczki panieruj w panko.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Kuleczki usmaż na złoto-brązowy kolor.
  6. Tajskie kuleczki podawaj z pikantnym sosem osobno lub w formie szaszłyków.