Kuchnia tajska

Kuleczki wieprzowo-krewetkowe

Liczba porcji:

2

Czas: 40 minut

Poziom:

Średni

Składniki

400 g mięsa wieprzowego mielonego
100 g surowych krewetek; obranych, drobno pokrojonych 
2 gałązki kolendry; drobno pokrojone
1 ząbek czosnku; drobno pokrojony
2 średnie szalotki; drobno pokrojone
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka sosu rybnego
2,5 cm korzenia imbiru; drobno pokrojonego
0,5 łyżeczki sosu ostrygowego
1 białko jajka
sok z ¼ limonki
50 ml wody
0,5 czerwonej papryczki chili; bez gniazd nasiennych, drobno pokrojona
100 g panierki panko
500 ml oleju; do smażenia

Sos

120 ml majonezu
60 ml słodkiego sosu chili
sok z ¼ limonki

Sposób przygotowania

  1. Składniki sosu połącz ze sobą i odstaw do przegryzienia się smaków.
  2. Pozostałe składniki, oprócz panierki panko, wkłóż do głębokiej miski. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Z gotowej masy uformuj kuleczki o średnicy 4 cm.
  4. Kuleczki panieruj w panko.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Kuleczki usmaż na złoto-brązowy kolor.
  6. Tajskie kuleczki podawaj z pikantnym sosem osobno lub w formie szaszłyków.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony