Krem ze słodkich ziemniaków i quinoa



Składniki

  • 2 duże słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na średnie kawałki
  • 2 łyżki wody
  • 1 średnia cebula, pokrojona w małą kostkę
  • ½ szklanki quinoa białej Casa del Sur
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml mleczka kokosowego 12-14%
  • ¼ czerwonej papryczki chilli, bez nasion, pokrojonej w paski
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 60 ml pełnotłustego jogurtu (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki ugotuj w wodzie ok. 5-6 minut, aż staną się lekko miękkie.
  2. Cebulę duś z 2 łyżkami wody w dużym garnku, na średnim ogniu przez około 7 minut.
  3. Quinoę wymieszaj z ziemniakami i cebulą. Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj do czasu, aż quinoa będzie ugotowana.
  5. Całość zblenduj na gęsty krem.
  6. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj na małym ogniu. Dodaj chilli i pieprz.
  7. Krem możesz podać z odrobiną jogurtu.