Kuchnia fusion

Krem ze słodkich ziemniaków i quinoa

Liczba porcji:

4

Czas: 30 min

Poziom:

Łatwe

Składniki

2 duże słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na średnie kawałki
2 łyżki wody
1 średnia cebula, pokrojona w małą kostkę
½ szklanki quinoi białej
Casa del Sur
750 ml bulionu warzywnego
250 ml mleka kokosowego
¼ czerwonej papryczki chilli, bez nasion, pokrojonej w paski
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
60 ml pełnotłustego jogurtu (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki ugotuj w wodzie ok. 5-6 minut, aż staną się lekko miękkie.
  2. Cebulę duś z 2 łyżkami wody w dużym garnku, na średnim ogniu przez około 7 minut.
  3. Quinoę wymieszaj z ziemniakami i cebulą. Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj do czasu, aż quinoa będzie ugotowana.
  5. Całość zblenduj na gęsty krem.
  6. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj na małym ogniu. Dodaj chilli i pieprz.
  7. Krem możesz podać z odrobiną jogurtu. 
Wróć do poprzedniej strony