Kuchnia tajska

Kotleciki rybne z czerwonym curry

Kotleciki rybne pachnące Tajlandią to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom ryb i egzotycznych smaków. W zależności od ilości pasty curry nabiorą odpowiedniej ostrości, a przygotowane chrupiące liście limonki kaffir zasmakują nie tylko dorosłym.

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Średni

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

Kotleciki:

1 filet białej ryby (najlepiej dorsz)
0,5 rozmieszanego jajka
4 fasolki zielone
2 listki kaffiru świeżego
0,5 – 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
sól
olej do smażenia

Sos:

0,5 obranego ogórka
0,5 czerwonej cebulki
pół papryczki chili 
świeża kolendra
2 łyżki wody
1 łyżka cukru kokosowego
szczypta soli
1 łyżeczka octu ryżowego
łyżka posiekanych orzeszków ziemnych

 

Sposób przygotowania

Kotleciki

  1. Rybę (dobrze odciśniętą z wody) drobno posiekaj.
  2. Dodaj pastę curry oraz roztrzepane jajko.
  3. Fasolkę i liście kaffiru (bez gałązki ze środka listków) drobno posiekaj i dodaj do masy rybnej.
  4. Masę posól i uformuj małe kulki, a następnie rozgnieć je na płaskie kotleciki.
  5. Na rozgrzaną patelnię z ok 1 cm oleju połóż kotleciki i smaż z obu stron po ok 4 minuty.
  6. Kotleciki wyłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Do ozdoby i chrupania możesz usmażyć (w głębokim tłuszczu) liście kaffiru.

Sos

  1. Wodę wymieszaj z cukrem i podgrzej do rozpuszczenia cukru. Dolej ocet i zdejmuj z ognia.
  2. Siekaj drobno ogórka, cebulkę i chilli.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj posiekane orzeszki i kolendrę.

 

Wróć do poprzedniej strony