Kuchnia tajska

Kotleciki rybne z czerwonym curry

Kotleciki rybne pachnące Tajlandią to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom ryb i egzotycznych smaków. W zależności od ilości pasty curry nabiorą odpowiedniej ostrości, a przygotowane chrupiące liście limonki kaffir zasmakują nie tylko dorosłym.

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Średni

Składniki

Kotleciki:

1 filet białej ryby (najlepiej dorsz)
0,5 rozmieszanego jajka
4 fasolki zielone
2 listki kaffiru świeżego
0,5 – 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
sól
olej do smażenia

Sos:

0,5 obranego ogórka
0,5 czerwonej cebulki
pół papryczki chili 
świeża kolendra
2 łyżki wody
1 łyżka cukru kokosowego
szczypta soli
1 łyżeczka octu ryżowego
łyżka posiekanych orzeszków ziemnych

 

Sposób przygotowania

Kotleciki

  1. Rybę (dobrze odciśniętą z wody) drobno siekamy.
  2. Dodajemy pastę curry oraz roztrzepane jajko.
  3.  Fasolkę i liście kaffiru (bez gałązki ze środka listków) drobno siekamy i dodajemy do masy rybnej.
  4. Masę solimy i formujemy małe kulki, które rozgniatamy na płaskie kotleciki.
  5. Na rozgrzaną patelnię z ok 1 cm oleju kładziemy kotleciki i smażymy z obu stron po ok 4 minuty
  6. Kotleciki wykładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Do ozdoby i chrupania można usmażyć (w głębokim tłuszczu) liście kaffiru.

Sos

  1. Wodę mieszamy z cukrem i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Dolewamy ocet i zdejmujemy z ognia.
  2. Siekamy drobno ogórka, cebulkę i chilli.
  3. Mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy posiekane orzeszki i kolendrę.

 

Wróć do poprzedniej strony