Kuchnia chińska

Kotleciki z indyka i kasztanów wodnych

Kasztany wodne, nazywane też orzechami wodnymi to soczyste, słodkawe i chrupiące bulwy. Są popularnym składnikiem dań azjatyckich, w szczególności chińskich, japońskich i koreańskich. Można je jeść na surowo np. w sałatkach. Doskonale smakują również smażone i jako składnik farszów np. do pierogów.

 

Liczba porcji:

2

Czas: 40 minut

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

300 g mielonego mięsa indyka
70 g kasztanów wodnych; odsączone, pokrojone w drobną kostkę ½ łyżeczki pieprzu
5-6 gałązek kolendry; drobno pokrojone
½ łyżeczki soli
20 ml sosu sojowego jasnego 
1 białko jajka
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi)
100 g panierki panko; do obtoczenia

Sos:
20 ml sosu sojowego jasnego
10 ml czarnego octu 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Składniki na kotleciki wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy.
  2. Z masy uformuj płaskie kotleciki i obtocz je w panierce panko.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Kotleciki smaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor.
  4. Składniki sosu wymieszaj w miseczce i odstaw do przegryzienia się smaków, na czas smażenia kuleczek.
  5. Kotleciki podaj z sosem, delikatnie obsypane kolendrą.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony