Kuchnia fusion

Kokosowa panna cotta z mango

Ten apetyczny deser pochodzi z bloga CIASTECZNIK i był jednym z przepisów, który brał udział w Tajlandia Challenge – naszym październikowym wyzwaniu dla blogerów – sprawdź kto wygrał TU

Liczba porcji:

4

Czas: 45 minut

Poziom:

Średni

Składniki

200 ml mleczka kokosowego
60 g śmietany 36%
1,5 łyżeczki żelatyny
1,5 łyżeczki zimnej wody
25 ml mleka
1 łyżeczka wiórków kokosowych

Kruszonka
50 g białej czekolady
50 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki imbiru
15 g cukru brązowego
25 g masła

Dodatkowo
0,5 mango

Sposób przygotowania

  1. Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw do napęcznienia na 10 min.
  2. W międzyczasie podgrzej w garnuszku tajskie mleczko kokosowe, śmietanę, mleko oraz wiórki kokosowe. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  3. Dodaj masę żelatynową i wymieszaj wszystko dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.
  4. Przelej do słoiczków i wstaw do lodówki na 3 godziny

Kruszonka

  1. Białą czekoladę należy „spalić” czyli pokroić w kostkę 0,5 cm x 0,5cm rozsypać na blaszce i piec przez 12-15 min. w temp. 160 stopni. Po tym czasie wyjmij czekoladę i zblenduj w malakserze, nie koniecznie na wiór.
  2. Pozostałe składniki zagnieć widelcem i również rozsyp na blaszce i piecz przez 15-20 min. w temperaturze 170 stopni, aż się ładnie zarumieni. Połącz wszystko razem.

Na wierzch panna cotty rozsyp kruszonkę. Następnie mango pokrój w cienkie plastry ok. 2 mm i rozsuń je tak by wciąż do siebie przylegały. Zwiń w rulon i włóż do środka słoiczka. Dla spotęgowania efektu smaku możesz również posypać mango z wierzchu cukrem i przypalić palnikiem.

Wróć do poprzedniej strony