Klopsiki to danie, które lubią dzieci i dorośli. Podane z makaronem lub tłuczonymi ziemniaczkami to klasyk, w wersji azjatyckiej spróbuj jak smakują na duszonej i aromatycznej kapuście pekińskiej.
Składniki
|
Sposób przygotowania1. W misce wymieszaj mięso, sos sojowy, kalarepę, jajko, wermut (opcjonalnie), dymkę, imbir. Ukształtuj klopsiki. Obtocz je w mące ziemniaczanej 2. Wyłóż dno dużego garnka o grubym dnie lub brytfanny pokrojonymi liśćmi kapusty 3. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż klopsiki ze wszystkich stron 4. Przenieś delikatnie klopsiki na kapustę 5. W rondelku wymieszaj wodę, sos sojowy i cukier, zagotuj. 6. Przelej płyn do garnka z klopsikami. Zmniejsz gaz, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny. Jeśli płyn odparuje dodaj wody. 7. Podawaj klopsiki na liściach kapusty polane sosem. Doskonale smakuje z ryżem jaśminowym. |