Klopsiki z indyka z duszona kapustą pekińską



Klopsiki to danie, które lubią dzieci i dorośli. Podane z makaronem lub tłuczonymi ziemniaczkami to klasyk, w wersji azjatyckiej spróbuj jak smakują na duszonej i aromatycznej kapuście pekińskiej.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 100 g kalarepy, pokrojonej w 5 mm kostkę
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wermutu (opcjonalnie)
  • 1 cebula dymka, drobno pokrojona 
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia klopsików
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 dużej kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski o szerokości 3 cm
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj mięso, sos sojowy, kalarepę, jajko, wermut (opcjonalnie), dymkę, imbir. Ukształtuj klopsiki. Obtocz je w mące ziemniaczanej

2. Wyłóż dno dużego garnka o grubym dnie lub brytfanny pokrojonymi liśćmi kapusty

3. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż klopsiki ze wszystkich stron

4. Przenieś delikatnie klopsiki na kapustę

5. W rondelku wymieszaj wodę, sos sojowy i cukier, zagotuj.

6. Przelej płyn do garnka z klopsikami. Zmniejsz gaz, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny. Jeśli płyn odparuje dodaj wody.

7. Podawaj klopsiki na liściach kapusty polane sosem. Doskonale smakuje z ryżem jaśminowym.