Karp z sosem słodko-kwaśnym



Składniki

  • 1 filet z karpia ze skórą, oczyszczony, podzielony na 3 porcje
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 170 ml wody
  • 2 łyżki oleju, do przygotowania sosu
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia ryby
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 czerwona papryczka chilli, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru, drobno pokrojony
  • 4 łyżeczki cukru kokosowego
  • 0,5 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
  • 175 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • pęczek dymki, pokrojony w małe kawałki

Sposób przygotowania

  1. Rybę zalej sosem sojowym i odstaw na 30 minut.
  2. Czubatą łyżkę mąki przełóż do małej miseczki.
  3. Pozostałą mąkę wymieszaj z wodą. Karpia natnij ukośnie z obu stron i zanurz w powstałej masie.
  4. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż rybę po 5 minut z każdej strony.
  5. Następnie zdejmij karpia z patelni i osusz na papierowym ręczniku.
  6. W małym garnku rozgrzej olej i smaż chilli, czosnek i imbir przez 2 minuty. Uważaj aby olej podczas smażenia nie był zbyt gorący ponieważ przyprawy łatwo można spalić .
  7. Dodaj ocet, cukier, olej sezamowy i wymieszaj.
  8. Do bulionu dodaj sos rybny i pozostałą mąkę. Mieszaj, żeby nie powstały grudki. Całość dodaj do garnka i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Karpia podaj posypanego dymką. Sos wlej do oddzielnej miseczki.