Kuchnia fusion

Karp z sosem słodko-kwaśnym

Liczba porcji:

3

Czas: 30 min

Poziom:

Średni

Składniki

1 filet z karpia ze skórą, oczyszczony, podzielony na 3 porcje
3 łyżki sosu sojowego
100 g mąki kukurydzianej
170 ml wody
2 łyżki oleju, do przygotowania sosu
2 łyżki oleju kokosowego do smażenia ryby
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 łyżka octu ryżowego
1 czerwona papryczka chilli, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski
2 cm świeżego korzenia imbiru, drobno pokrojony
4 łyżeczki cukru kokosowego
0,5 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
175 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki sosu rybnego
szczypta soli i pieprzu
pęczek dymki, pokrojony w małe kawałki

Sposób przygotowania

  1. Rybę zalej sosem sojowym i odstaw na 30 minut.
  2. Czubatą łyżkę mąki przełóż do małej miseczki.
  3. Pozostałą mąkę wymieszaj z wodą. Karpia natnij ukośnie z obu stron i zanurz w powstałej masie.
  4. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż rybę po 5 minut z każdej strony.
  5. Następnie zdejmij karpia z patelni i osusz na papierowym ręczniku.
  6. W małym garnku rozgrzej olej i smaż chilli, czosnek i imbir przez 2 minuty. Uważaj aby olej podczas smażenia nie był zbyt gorący ponieważ przyprawy łatwo można spalić .
  7. Dodaj ocet, cukier, olej sezamowy i wymieszaj.
  8. Do bulionu dodaj sos rybny i pozostałą mąkę. Mieszaj, żeby nie powstały grudki. Całość dodaj do garnka i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Karpia podaj posypanego dymką. Sos wlej do oddzielnej miseczki.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony