Kuchnia tajska

Jungle curry z kurczakiem i mini kukurydzą

Liczba porcji:

2

Czas:

Poziom:

Składniki

1 pojedyncza pierś z kurczaka
szczypta soli, cukier, olej
2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
4 plastry bakłażana
8 fasolki szparagowe
8 mini kukurydze
2 liście kaffiru
2 ząbek czosnku
2 chili

Sposób przygotowania

  1. Pokrój kurczaka w plastry i zamarynuj je w oleju ze szczyptą soli i cukru.
  2. Łyżkę oleju rozgrzej na patelni i podsmaż czosnek. Następnie dodaj pastę curry i podsmaż do uwolnienia zapachu. 
  3. Dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmażaj 2 minuty.
  4. Bakłażana pokrojonego w małe kawałki, fasolkę szparagową na pół i mini kukurydzę na skos dodaj do kurczaka, podsmaż.
  5. Całość zalej wodą tak żeby przykryć składniki, dodaj liście kaffiru, chilli (jeśli lubisz ostre dania) i gotuj do miękkości warzyw. 
  6. Podawaj z ryżem jaśminowym.

 

Wróć do poprzedniej strony