Hosomaki z łososiem



Hosomaki z łososiem przepis House of Asia

Hosomaki to jedna z popularnych odmian sushi, które są wytwarzane, zwijane i spożywane w Japonii i na całym świecie. Hosomaki oznacza dosłownie „cienką rolkę” w języku japońskim. Jest to rodzaj sushi, w którym składniki nadzienia i ryż są zawinięte w nori (prażony wodorost morski) na zewnątrz. Hosomaki stanowi jedną z wielu różnorodnych opcji sushi dostępnych w japońskiej kuchni, a różnorodność składników sprawia, że ​​jest to danie zwykle cenione zarówno za smak, jak i estetykę.

 

 

 

Składniki

·       1 Liść Nori alg morskich House of Asia

·       60 g Ryżu do sushi House of Asia

·       ½ łyżeczki Pasty Wasabi House of Asia

·       ½ łyżeczki Sezamu białego House of Asia

·       50 g łososia pokrojonego w paski

Do podania:

·       Sos sojowy do sushi Premium House of Asia

·       Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia

·       Pasta wasabi House of Asia

Sposób przygotowania

1.    Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>

2.    Matę bambusową owiń folią spożywczą. Liść nori przekrój na pół i połóż na macie błyszczącą stroną do dołu.

3.    Następnie rozłóż ryż zostawiając od góry około 2 centymetry marginesu.

4.    Ryż posmaruj odrobiną wasabi, posyp sezamem i ułóż łososia.

5.    Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę.

6.    Sushi pokrój na kawałki i podawaj z sosem sojowym, imbirem oraz wasabi.

TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał.

TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.