Kuchnia japońska

Hosomaki z łososiem

Nazwa Hosomaki to po japońsku „chude, cienkie” i „zawijane”. Takie właśnie są hosomaki, które łatwo jest wziąć na pałeczki. Mała ilość produktów skupia smaki na poszczególnych produktach znajdujących się w sushi.

Liczba porcji:

1

Czas: 5 min + przygotowanie ryżu

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

1 liść nori

60 g ryżu

łyżeczka wasabi

łyżeczka sezamu

10 g łososia

Sposób przygotowania

  1. Liść norii podziel na pół i połóż na macie do zawijania, tak aby rozpocząć rozkładanie produktów wzdłuż dłuższego boku.
  2. Ugotuj ryż (przepis znajdziesz tutaj).
  3. Następnie rozłóż ryż zostawiając ok 2 cm margines z jednej strony.
  4. Posmaruj ryż odrobiną wasabi i posyp sezamem.
  5. Pokrój łososia w cienkie plasterki i rozłóż go po środku.
  6. Całość zawiń do momentu marginesu bez ryżu. Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę do końca.
  7. Sushi pokrój na 6 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi. Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, aby ryż nie przyklejał się do noża.

 

Wróć do poprzedniej strony