Grillowane bakłażany i słodko pikantne pieczarki Portobello



Na grillu nie zawsze królują kiełbaski i karkówka. Grillowane bakłażany i pieczarki Portobello sprawdzą się w roli grillowego hitu nie tylko dla wegan.

Składniki

Grillowane bakłażany

  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 bakłażany
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka posiekanego czosnku

Słodko pikantne pieczarki Portobello

  • 4-6 pieczarek portobello
  • 100 ml sosu sojowy ciemny
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 3 łyżki sosu czosnek z miodem

Sposób przygotowania

Grillowane bakłażany

1. W miseczce wymieszaj sos sojowy z imbirem i czosnkiem.
2. Przekrój bakłażany wzdłuż na 2 połówki. Miąższ ponacinaj tworząc kratkę o boku ok 1cm.
3. Polej bakłażany sosem, tak by wniknął jak najgłębiej przez nacięcia. Pozostaw w chłodnym miejscu na 30 min.
4. Grilluj na średnim ogniu do miękkości, przewracając co 2 min.

Słodko pikantne pieczarki Portobello

1. Sos sojowy wymieszaj  z czosnkiem i imbirem, posmaruj pieczarki.
2. Grilluj po dwie minuty z każdej strony
3. Następnie posmaruj każdą pieczarkę sosem czosnkowym z miodem i grilluj, aż się zrumieni.