Kuchnia fusion

Grillowane bakłażany i słodko pikantne pieczarki Portobello

Na grillu nie zawsze królują kiełbaski i karkówka. Grillowane bakłażany i pieczarki Portobello sprawdzą się w roli grillowego hitu nie tylko dla wegan.

Liczba porcji:

2

Czas: 10 min + 30 min marynowania

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

Grillowane bakłażany

3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 bakłażany
1 łyżka posiekanego imbiru
1 łyżka posiekanego czosnku

Słodko pikantne pieczarki Portobello

4-6 pieczarek portobello
100 ml sosu sojowy ciemny
1 łyżka posiekanego imbiru
1 łyżka posiekanego czosnku
3 łyżki sosu czosnek z miodem

Sposób przygotowania

Grillowane bakłażany

1. W miseczce wymieszaj sos sojowy z imbirem i czosnkiem.
2. Przekrój bakłażany wzdłuż na 2 połówki. Miąższ ponacinaj tworząc kratkę o boku ok 1cm.
3. Polej bakłażany sosem, tak by wniknął jak najgłębiej przez nacięcia. Pozostaw w chłodnym miejscu na 30 min.
4. Grilluj na średnim ogniu do miękkości, przewracając co 2 min.

Słodko pikantne pieczarki Portobello

1. Sos sojowy wymieszaj  z czosnkiem i imbirem, posmaruj pieczarki.
2. Grilluj po dwie minuty z każdej strony
3. Następnie posmaruj każdą pieczarkę sosem czosnkowym z miodem i grilluj, aż się zrumieni.

Wróć do poprzedniej strony