Kuchnia japońska

Futomaki na omlecie Tamago z łososiem

Rolka futomaki zawinięta w omlet tamago to propozycja ciekawego i smacznego podania sushi.

Liczba porcji:

1

Czas: 15 min + przygotowanie ryżu

Poziom:

Średni

Poziom:

Łagodne

Składniki

Omlet

3 jajka

3 łyżki mirinu (japońskie słodkie wino)

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

Sushi

120g ryżu

łyżka serka śmietankowego

1/2 łyżeczki pasty wasabi

20 g łososia

1/2 awokado

1/2 ogórka

Sposób przygotowania

Omlet

  1. Do miski wbij jajka, dodaj resztę składników na omlet i wymieszaj składniki.
  2. Za rozgrzaną patelnię wylej zawartość miski i stopniowo zmniejszaj ogień,aby omlet powoli doszedł a nie spalił się od spodu.

Sushi

  1. Omlet przytnij do wielkości liścia norii(kwadrat).
  2. Na omlet rozłóż ryż.
  3. Posmaruj serkiem śmietankowym i pastą wasabi ryż po środku w linii.
  4. Na koniec wyłóż łososia, awokado i ogórek pokrojone w paski.
  5. Całość zawiń w rolkę.
  6. Sushi pokrój na 12 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi. Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, aby ryż nie przyklejał się do noża.

 

Wróć do poprzedniej strony