Kuchnia tajska

Czerwone curry z makaronem ryżowym

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Średni

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

1-2 łyżeczki pasty czerwone curry
0,5-1 łyżeczka curry
400 ml mleczka kokosowego
1,5 łyżki sosu rybnego (w wersji wege można zastąpić sosem sojowym)
2 łyżeczki cukru
60g zmielonego mięsa wieprzowego (w wersji wege można pominąć)
1 ugotowane jajko na twardo
100g makaronu ryżowego 3mm
4 łyżeczki posiekanych bardzo drobno orzeszków ziemnych
 70 g kiełków
50 g małych kosteczek tofu
0,5 posiekanej łodygi selera naciowego
1 łyżki posiekanej kolendry
prażona cebulka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotuj jajko na twardo.

SOS:

  1. Do garnka wlej 200 ml mleko kokosowe, dodaj pastę czerwoną curry, łyżeczkę curry. Wymieszaj i zagotuj.
  2. Dodaj mięso mielone i ugotuj je.
  3. Dodaj pozostałe mleko kokosowe, sos rybny, cukier kokosowy.
  4. Gotuj kilka minut, żeby mięso nie było surowe.

Pozostałe składniki:

  1. Posiekaj kolendrę.
  2. Pokrój w cienkie plasterki selera.
  3. Posiekaj orzeszki.
  4. Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.

Do miseczki włóż makaron, kiełki, zalej sosem, dodaj tofu i udekoruj: kolendrą, jajkiem, selerem, opcjonalnie prażoną cebulką.

Wróć do poprzedniej strony