Kuchnia tajska

Czerwone curry z makaronem ryżowym

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Średni

Składniki

1-2 łyżeczki pasty czerwone curry
0,5-1 łyżeczka curry
400 ml mleczka kokosowego
1,5 łyżki sosu rybnego (w wersji wege można zastąpić sosem sojowym)
2 łyżeczki cukru
60g zmielonego mięsa wieprzowego (w wersji wege można pominąć)
1 ugotowane jajko na twardo
100g makaronu ryżowego 3mm
4 łyżeczki posiekanych bardzo drobno orzeszków ziemnych
 70 g kiełków
50 g małych kosteczek tofu
0,5 posiekanej łodygi selera naciowego
1 łyżki posiekanej kolendry
prażona cebulka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotujemy jajko na twardo.

SOS:

  1. Do garnka wlewamy 200 ml mleko kokosowe, dodajemy pastę czerwoną curry, łyżeczkę curry. Mieszamy i zaotowujemy
  2.  Dodajemy mięso mielone. Gotujemy
  3. Dodajemy pozostałe mleko kokosowe, sos rybny, cukier kokosowy
  4. Gotujemy kilka minut, żeby mięso nie było surowe.

Pozostałe składniki:

  1. siekamy kolendrę
  2. kroimy w cienkie plasterki selera
  3. siekamy orzeszki
  4. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.

Do miseczki wkładamy makaron, kiełki, zalewam sosem, dodajemy tofu i dekorujmy: kolendrą, jajkiem, selerem, opcjonalnie prażoną cebulką

Wróć do poprzedniej strony