Kuchnia chińska

Chow Mein z kaczką 5 smaków

Liczba porcji:

4

Czas: 20 min + 20 min marynowania

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Składniki

250 g makaronu Chow Mein
1 podwójna pierś z kaczki ze skórą, oczyszczona i umyta
2 średnie marchewki; pokrojone w słupki
100 g zielonego groszku (mrożonego)
1 czerwona papryka; pokrojona w paski 
pęczek szczypiorku; pokrojony w 1 cm kawałki
1 łyżka oleju z prażonego sezamu
1 łyżka przyprawy „5 smaków”

Marynata do mięsa
1 ząbek czosnku; drobno pokrojony
4 łyżki oleju do woka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
1 łyżka ziaren białego sezamu; uprażonego na suchej patelni
1 łyżka oleju z prażonego sezamu

Sposób przygotowania

  1. Z piersi kaczki usuń nadmiar tłuszczu. Każdą pierś pokrój najpierw wzdłuż na pół, a następnie w 0,5 cm plastry
  2. Składniki marynaty połącz ze sobą. Mięso przełóż do głębokiej miski i zalej marynatą. Odstaw do lodówki na 20 minut
  3. Na rozgrzany wok wrzuć mięso wraz z całą marynatą. Smaż przez 4 minuty, mieszając
  4. Dodaj warzywa i przyprawę 5 smaków, podsmażaj przez 2 minuty
  5. Dodaj makaron. Całość mieszaj do połączenia się smaków
  6. Podawaj posypane szczypiorkiem
Wróć do poprzedniej strony