Chłodnik z awokado i papryczką chili



Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 awokado
  • 2 ogórki zielone
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
  • 1 cm imbiru; drobno posiekany
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ papryczki chili
  • 2 liście kafiru
  • sok z jednej limonki
  • kolendra do podania

Sposób przygotowania

  1. W moździerzu utrzyj czosnek z imbirem i solą.
  2. Namocz w niewielkiej ilości gorącej wody (4-5 łyżek) liście kafiru.
  3. Zmiksuj ogórki, jedno awokado, utarty czosnek z imbirem, mleko, sok z limonki, chili i sos rybny.
  4. Dodaj liście kafiru i odstaw do lodówki na 2h
  5. Podawaj z pokrojonym awokado i świeżą kolendrą.