Kuchnia fusion

Chłodnik z awokado i papryczką chili

Liczba porcji:

4

Czas: 10 min + 2 h chłodzenia

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

400 ml mleczka kokosowego 12-14%
1 łyżka sosu rybnego
2 awokado
2 ogórki zielone
1 ząbek czosnku drobno posiekanego
1cm imbiru; drobno posiekany
½ łyżeczki soli
½ papryczki chili
2 liście kafiru
sok z jednej limonki
Kolendra do podania

Sposób przygotowania

  1. W moździerzu utrzyj czosnek z imbirem i solą.
  2. Namocz w niewielkiej ilości gorącej wody (4-5 łyżek) liście kafiru.
  3. Zmiksuj ogórki, jedno awokado, utarty czosnek z imbirem, mleko, sok z limonki, chili i sos rybny.
  4. Dodaj liście kafiru i odstaw do lodówki na 2h
  5. Podawaj z pokrojonym awokado i świeżą kolendrą.
Wróć do poprzedniej strony