Chłodnik na mleczku kokosowym z botwiną



Chłodnik na mleczku kokosowym z botwiną

Smaczny, szybki i egzotyczny czyli chłodnik na bazie mleczka kokosowego to propozycja na coś smacznego i pożywnego w porze lunchu. Świeża botwina nada chłodnikowi delikatny słodki smak i aromat.

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
  • 1/2 pęczka botwiny; drobno posiekanego
  • 1/2 zielonego ogórka; drobno posiekanego
  • 1 ogórek małosolny; drobno posiekany
  • 1 ząbek czosnku; utarty z łyżeczką soli
  • 1/2 pęczka kopru, drobno posiekanego
  • 1/2 pęczka szczypiorku drobno posiekanego
  • 40 ml koncentratu buraczanego
  • sok z 1/3 cytryny
  • 200 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Do garnka wlej wodę, dodaj botwinę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 5 minut.
2. Wlej koncentrat buraczany, sok z cytryny i zdejmij z ognia.
3. Do gorącego wywaru wlej mleko kokosowe. Dobrze wymieszaj i kolejno dodaj zielonego i małosolnego ogórka, szczypior, koper oraz utarty z solą czosnek. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem dodaj do smaku pieprz i sól.