Kuchnia fusion

Chłodnik na mleku kokosowym z botwiną

Lekki chłodnik na bazie mleka kokosowego to propozycja na coś smacznego i pożywnego w porze lunchu. Świeża botwina nada chłodnikowi delikatny słodki smak i aromat.

Liczba porcji:

2

Czas: 10 min + 2 h chłodzenia

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

400 ml mleczka kokosowego 12-14%
1/2 pęczka botwiny; drobno posiekanego
1/2 zielonego ogórka; drobno posiekanego
1 ogórek małosolny; drobno posiekany
1 ząbek czosnku; utarty z łyżeczką soli
1/2 pęczka kopru, drobno posiekanego
1/2 pęczka szczypiorku drobno posiekanego
40 ml koncentratu buraczanego
sok z 1/3 cytryny
200 ml wody
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Do garnka wlej wodę, dodaj botwinę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 5 minut.
2. Wlej koncentrat buraczany, sok z cytryny i zdejmij z ognia.
3. Do gorącego wywaru wlej mleko kokosowe. Dobrze wymieszaj i kolejno dodaj zielonego i małosolnego ogórka, szczypior, koper oraz utarty z solą czosnek. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem dodaj do smaku pieprz i sól.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony