Kuchnia japońska

California Maki z krewetkami, awokado i ogórkiem

Sushi w Stanach Zjednoczonych zdobyło ogromną popularność i doczekało się wielu modyfikacji ze strony mieszkańców ameryki. California roll to rolka sushi, która w przeciwieństwie do tradycyjnego sushi na wierzchu ma ryż, a w środku liść alg morskich.

Liczba porcji:

1

Czas: 10 min + przygotowanie ryżu

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

120 g ryżu

liść nori

1 gotowej krewetki

½ ogórka

½ awokado

łyżka białego sezamu

Sposób przygotowania

  1. Liść norii podziel na pół i połóż na macie do zawijania, tak aby rozpocząć rozkładanie produktów wzdłuż dłuższego boku.
  2. Ugotuj ryż (przepis znajdziesz tutaj).
  3. Następnie rozłóż ryż zostawiając ok 2 cm margines z jednej strony.
  4. Posyp ryż sezamem i przełóż ryż z liściem na drugą stronę tak, aby ryż był na dole, a liść na wierzchu.
  5. Na liściu nori rozłóż krewetką.
  6. Pokrój ogórka i awokado w paseczki i rozłóż je na krewetce.
  7. Całość zawiń do momentu marginesu bez ryżu. Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę do końca.
  8. Sushi pokrój na 6 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi. Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, aby ryż nie przyklejał się do noża.
Wróć do poprzedniej strony