Burger z łososiem i sosem teriyaki



Nietuzinkowe zestawienie kuchni chińskiej i amerykańskiej. Burger z łososiem i sosem teriyaki to zdrowsza wersja znanego i lubiane fast-food’a. Łosoś w połączeniu z lekko słodkim, ale wytrawnym smakiem sosu teriyaki to świetny zamiennik dla mięsa wołowego.

Składniki

  • 4 bułki do burgerów
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 25 g furikake – kolorowego sezamu
  • 600 g filetu z łosia
  • 30g kiełków (np. lucerny)
  • 1 daikon lub pęczek rzodkiewek
  • 4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania

  1. Łososia podziel na 4 równe kawałki i zamarynuj w sosie teriyaki, pozostaw w chłodnym miejscu na 30min.
  2. Rzodkiewkę (lub diakona) pokrój w cienkie plasterki, delikatnie posól i pozostaw na 15min.
  3. Rybę piecz w 180 stopniach przez 12-14 min.
  4. Przekrojoną bułkę posmaruj majonezem, ułóż rzodkiewkę,
  5. Łososia posyp furikake i ułóż kiełki. Przykryj drugą połówka bułki.